Bijenacrobatiek en paalklimmen voor stuifmeel en klimmen op een spekgladde glijbaan voor nectar
Voor bijen is stuifmeel niet altijd gemakkelijk bereikbaar. Stuifmeeldraden die ver buiten de bloem steken vragen de behendigheid van een circusartiest. Bijen moeten zich aan de meeldraden vasthouden en tegelijkertijd stuifmeel verzamelen. In de bloemen van Datura (Brugmansia) moeten ze paalklimmen om bij het stuifmeel te komen. Deze plant lijkt ook bijen te lokken voor nectar, maar dat lukt vrijwel nooit. De bijen hebben zeer grote moeite om de hangende bloemen binnen te gaan; naar binnen vliegen is niet goed mogelijk en bij het lopen hebben geen houvast, maar ze blijven toch veel te lang doorgaan. Het lijkt dan uit te monden in een grote energieverspilling, die nog het meest doet denken aan de Mythe van Sisyfus. Eigenlijk is Datura een zeer bijenonvriendelijke plant, die veel lijkt te beloven, maar weinig geeft.
 
Honingbij op Gaura lindheimeri - deze plant wordt voor nectar en stuifmeel tot in oktober druk door honingbijen bezocht. Voor een late bloei moet de plant in juni worden teruggesnoeid.
 
Honingbij op graslelie
 
Een groefbij op herfstpaardenkastanje (Aesculus parviflora). De bij klimt hier naar de top van de meeldraden, keert daar en klimt weer terug.
 
Breedbandgroefbij op kamperfoelie
 
 
 
Datura (brugmansia): een plant die veel belooft.maar weinig geeft
 
 
Honingbij moeizaam op weg naar onbereikbare nectar: een honingbij op de spekgladde glijbaan van datura. Dit doet nog het meest denken aan de Mythe van Sisyfus
 
Een honingbij klimt via de lange stamper van Datura naar de meeldraden