Bloemen als schuil- en slaapplaatsen voor bijen
Aan het einde van de vliegdag zoeken bijen een plek om te overnachten. Vaak zijn dat nestplaatsen, maar ook heel vaak bloemen. Sommige bijen overnachten gezamenlijk in zogenaamde slaapgezelschappen. Meestal bestaat zo'n slaapgezelschap uit mannetjes, maar al dan niet door bepaalde omstandigheden kan dat ook een gemengde groep zijn. Vaak klemmen de bijen zich met hun kaken vast aan de stijl van andere delen van de bloem of plant
Als het weer ongunstig wordt wachten de bijen in de bloemen of houden zich daar schuil. Dat kunnen ze dagen volhouden. Zodra het weer verbetert zijn ze na een korte overgang weer direct actief.
Voor meer informatie en foto's wordt verwezen naar: Theo Peeters
 
Slobkousbijen in pluim van grote wederik - mannetje en vrouwtjes schuilen gezamenlijk voor ongunstig weer. Zo kunnen ze ook de nacht in gaan.
 
Een vrouwtje slobkousbij wacht, hangend over de meeldraden, in een bloem van grote wederik het regenachtige weer af.
 
Roetbijen in composieten - Roetbijen schuilen en overnachten meestal in composieten. Bij donker weer sluiten de bloemen zich en zijn ze ook veilig.
 
Klokjesdikpoot schuilt bij donker weer in bloem van akkerklokje. De bloem is open geknipt
 
Grote klokjesbij in slaaphouding: met de kaken vastgeklemd aan de stijl van grasklokje
 
Grote klokjesbij in schuilhouding: mannetje van grote klokjesbij schuilt voor en regenbui in een bloem van ruig klokje (bloem open geknipt)
 
Resedamaskerbij op witte reseda - Zowel mannetje als vrouwtjes van resedamaskerbij worden inactief bij onverwacht zwaar bewolkt weer. Als het ook nog eens gaat regenen vertrekken ze niet meer en kunnen ze een paar dagen tussen de bloemen bijven zitten
 
Klokjesdikpoot in bloem muskuskaasjeskruid - Een klokjesdikpoot (m) in de slaaphouding in een bloem van muskuskaasjekruid. Waar deze bij veel voorkomt, kunnen de bloemen druk bezet zijn.
 
Pluimvoetbij in teunisbloem - een pluimvoetbij (m) heeft de nacht doorgebracht in middelste teunisbloem
 
De bij is langzaam aan het ontwaken
 
Hommels op look: aan het eind van het 'broed"seizoen, overnachten hommels vaak op de bloemen. Hier op trommelstokken waar ze de hele dag nectar zuigen.