--
De Nederlandse bijen en hun planten
   
Zoek wilde bij op Nederlandse naam Zoek wilde bij op wetenschappelijke naam
 
Wilde bijen en hun planten per regio
Fr Gr Dr Ov Gld Ut Fl NH ZH Zl NBr L
In voorbereiding jan. feb. 2020 online
 
Bijenhotels Zoekkaart wilde bijen Cursus wilde bijen + nesten
Bijen en vlinders gaan samen
Alle bijenplanten & drachtplanten Bijenbeheer openbare ruimte
 
 
 
Wilde bijen en hun planten per provincie, regio of stad

Tuinbezitters, hoveniers, studenten en groenbeheerders stellen zeer vaak de vraag welke planten ze moeten toepassen om bijen aan te trekken of te verbeteren. Meestal wordt verwezen naar de top-100 voor wilde planten en de top-50 voor exotische, maar niet invasieve tuinplanten. Dat leidt tot succes. In alle uithoeken van Nederland komen wel wilde bijen voor en als er bijenplanten zijn en enige nestgelegenheid, komen de bijen van zelf wel in de tuinen.

Welke planten bijen aantrekken hangt van de regio af en de plek waar de tuin ligt. Zie daarvoor de link 'Factoren die het voorkomen van bijen bepalen. Het is onmogelijk om per vraag een gedetailleerd antwoord te geven.

Veel minder vaak is de vraag welke bijen vliegen er op een bepaalde plant bijvoorbeeld boswilg. In al deze gevallen wordt verwezen naar deze website. Maar het aantal bijen dat een plant bezoekt, kan per regio sterk verschillen.

Om op beide vragen een beter antwoord te geven is de database opgesplitst in zoekgedeelte voor planten en voor wilde bijen.

Voor het aanleggen van tuinen en bijenvriendelijk beheer is kennis van bijen niet noodzakelijk. Voor succes moet men meestal meer weten van de planten en/of van ecologisch vegetatiebeheer dan van wilde bijen.

De bijen moeten we veel meer als metafoor gebruiken. Vooral bij vegetatiebeheer en tuinen waar inheemse planten en belangrijke rol spelen.

Terug
Terug